TÜRKONFED Dijital Anadolu 2 Raporu Açıklandı
Kurucumuz Gülin Yücel‘in araştırma ve rapor danışmanlığında yer aldığı, TÜRKONFED ve SEDEFED işbirliğiyle Türkiye ekonomisinin öncü sektörleri olan otomotiv, tekstil ve tarım sektörlerinin dijitalleşme yol haritasını ortaya koyan Dijital Anadolu 2: Sektör Bazlı Dönüşüm Yol Haritası Raporu’nun sonuçları Adana’da açıklandı. 191 firma davetiyle yapılan üç farklı ildeki çalıştay sonuçlarına ve 47 firma ile derinlemesine anket çıktılarına göre, Endüstri 4.0’a en yakın sektör otomotiv oldu. Tekstil ve hazır giyim, teknik altyapı, akıllı üretim ve insan, organizasyonda Endüstri 2.5 seviyesine yaklaşırken, seracılık ise akıllı üretim ve organizasyonda Endüstri 2.0’ın biraz üzerinde yer aldı.
dijitalanadolu_2_raporuRaporda sunulan politika önerileri arasında ise sektörel verimliliğin artırabilmesi için kamu kurumlarından sektörel topluluklar ve üniversitelere kadar tüm taraflar arasında diyalog başlatılması; sektörel yatay ve dikey işbirliklerinin kalitesinin artırılması; özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapabilmelerinin önündeki engellerin aşılması adına ekosistem işbirlikleri yapılması bulunuyor.
Dijital dönüşüm için finansman, her üç sektörde de ortak sorun Rapora göre her sektörde dijital dönüşümün finansman boyutu, azımsanmayacak bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Seracılık sektörünün, finansmana erişimin her alanında problemleri olduğu gözlemlenirken, tekstil-hazır giyim sektörünün risk planlaması ve vizyon oluşturmaya yönelik problemlerinin finansmanı etkilediği anlaşılıyor. Ortak payda olarak bakıldığında sektörü destekleyen ekonomik politikalar ve devlet teşviklerine erişim güçlüğü ön plana çıkıyor. Bir başka deyişle, sektörlerin stratejik bir bakış çerçevesinde öngörü ihtiyacı, dijitalleşme yatırımlarının önünde finansal bir risk olarak duruyor. Sektörel vizyon, stratejik perspektif ve pozisyonlama ihtiyacı var Raporda yapılan sektörel analizlerin sonucunda, üniversiteler, kamu ve sektörel kuruluşlar ile şirketler özelinde bir takım politika önerilerinde bulunuldu. Bütün bu politika önerileri, bu üç sektörde ortak olarak bir takım makro seviyede ihtiyaçlara da işaret ediyor. Bunlar ise “Sektörel vizyon, stratejik perspektif ve pozisyonlama ihtiyacı” olarak sıralanıyor. Raporda sunulan politika önerileri ise şöyle:
- Sektörlerin stratejik olarak yerinin belirlenme beklentisi, ileriye yönelik yatırımlar konusunda güven ve destek arayışında olduğunu göstermektedir. Stratejik perspektifte, sektörel rekabet avantajlarının dijital dönüşümle birlikte geçireceği değişiklikler anlaşılmalı ve buna göre pozisyonlama yapılmalıdır.
- Dijital dönüşümün arzu edilen yönde, sektörel verimliliği artırabilmesi için kamu kurumları, sektör temsilcisi dernekler, sektörel topluluklar ve konu uzmanları üniversiteler arasında diyalog başlatılması ve/veya geliştirilmesi, daha önceki sanayi devrimlerine göre daha önemli bir ihtiyaç olarak öne çıkmaktadır. Özellikle inovasyon süreçlerinin şirket verimlilikleri üzerindeki artan önemi göz önüne alındığında, sektörel yatay ve dikey işbirliklerinin kalitesi, ileriye dönük olarak fark yaratabilecektir. Şirket düzeyindeki darboğazların aşılması açısından, ekosistem işbirlikleri, Ar-Ge ve inovasyon odaklı süreçleri geliştirmekte zorlanan küçük ve orta-ölçekli şirketler açısından, önemli kazanımlar sağlayabilir.
- Sektör uzman ve temsilcileri, konu uzmanları, üniversiteler ve sivil toplum işbirliğinde kurulacak sektörel platformlar ile öncelikli alanlara yönelik prototip çözümlerin oluşturulması, oluşturulan bu çözümlerin firmalarda uygulamaya alınabilmesi için destek ekiplerinin kurulması, dijital dönüşümün yaratacağı verimlilik artırıcı etkileri anlamak açısından etkili olacaktır. Bu prototip çözüm merkezleri, sektörleri yatak ve dikey ekosistem anlayışıyla dönüştürebilir.
- Bu çözüm merkezleri, şirketlere dijital dönüşüm ile ilgili bir örnekleme görevi yaparken, aşağıdaki hususlar uygulamaya geçirilmelidir: Dijital dönüşümün her stratejik inisiyatif gibi ele alınması ve uzun dönemli planlama ve değişim yönetimi yapılması, iş modeli değişikliği boyutunun anlaşılması, operasyonel verimlilik boyutunun gelişen teknolojiler doğrultusunda yeniden gözden geçirilmesi, değişen ve dijitalleşen iş gücü profiline yönelik insan kaynağı planlaması.
TÜRKONFED Hakkında: Çatısı altında 29 federasyon ve 244 dernek üzerinden 25 bin iş insanı ve 40 bine yakın şirket yer alan TÜRKONFED, üye tabanı ile toplam (enerji dışı) dış ticaretin yüzde 83’ünü, tarım ve kamu dışı kayıtlı istihdamın yaklaşık yüzde 55’ini sağlamaktadır. İstanbul, Batı Anadolu, Marmara ve İç Anadolu, Trakya, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz, Orta Anadolu, Kuzey Anadolu, Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güney Ege, Doğu Marmara, Batı Akdeniz, Doğu Akdeniz, Güney Marmara, Çukurova, Kuzey Marmara, Doğu ve Güneydoğu Anadolu, Güneydoğu, Zafer, İpekyolu, Kapadokya, Mevlana, Doğu, Serhat, Dicle ve Fırat Sanayici ve İşadamları Federasyonu’nun yanı sıra Sektörel Dernekler Federasyonu, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu da TÜRKONFED üyeleridir. TÜRKONFED, Avrupalı KOBİ’lerin çatı örgütü olan ve 12 milyon firma ve 55 milyon çalışanı temsil eden Avrupa Esnaf, Sanatkâr ve KOBİ Birliği (UEAPME) üyesidir. TÜRKONFED