OMÜD Yaşam Döngüsü Analizi Raporu hazırlandı!

OMÜD Yaşam Döngüsü Analizi Raporu hazırlandı!

Oluklu mukavva sektörünün çatı kuruluşu olan Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD), Boğaziçi Üniversitesi ve Brika Sürdürülebilirlik ortaklığı ile sürdürülebilir bir dünya için hazırlanan “Yaşam Döngü Analizi Raporu’ yayınladı. Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, sürdürülebilir bir dünya için sektör ve otoritelerin bu raporu çok iyi değerlendirmesi ve benimsemesi gerektiğine değindi.

Oluklu mukavva sektörünün çatı kuruluşu olan Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD)’ün katkılarıyla, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Brika Sürdürülebilirlik Yönetici Ortağı Gülin Yücel işbirliğiyle sektöre ışık tutacak ‘Yaşam Döngü Analiz Raporu’ hazırlandı. Hazırlanan rapor oluklu mukavvanın ve sektörün beşikten-kapıya kadar olan yaşam döngüsünün analizini ortaya koyarak, sürdürülebilir sektör ve kalkınmaya yönelik neler yapılması gerektiğini ortaya koydu.

Raporla ilgili sektörü beşikten kapıya (cradle-to-gate) kadar tüm detaylarıyla incelendiğine değinen Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Görenoğlu, “Yaşam Döngü Analizi Raporu sonuçlarında özellikle gıda ürünlerinde oluklu mukavvanın tercih edilmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Oluklu mukavva Avrupa ülkelerinde özellikle gıda ürünlerinde ambalaj olarak tercih ediliyor” dedi.

“13 milyon insan yetersiz besleniyor, 6 milyon ton gıda israf ediliyor”

Görenoğlu sözlerine şöyle devam etti, “FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations)’nun verilerine göre dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıdanın yaklaşık 1,3 milyar tonu atık ve kayıp olarak ziyan edilmektedir. Dünya’daki gıda atık ve kaybın değerinin yaklaşık 1 trilyon dolar olduğu ve 3,3 milyar ton karbondioksit salınımına neden olduğu hesaplanmaktadır. Türkiye’de ise yaklaşık 13 milyon insan yetersiz beslenme problemi ile karşı karşıya iken, 6 milyon ton gıda israf olmaktadır. Ülkemizde gıda atık ve kayıp oranı, gelişmiş̧ OECD ve AB ülkelerindeki oranların çok üzerinde seyretmektedir. (TÜSİAD, 2018) Türkiye’de üretilen sebze ve meyvenin %48’i tüketicinin tabağına ulaşana kadar kaybolmaktadır. Gümrük Bakanlığı Türkiye’deki atık ve kayıp oranının perakende fiyatlarıyla değerlendirilmesi sonucunda ülkemizde yıllık yaklaşık 25 milyar liranın israf edildiğine vurgu yapmaktadır. Dolayısıyla Oluklu Mukavvanın özellikle gıdayı daha uzun süreler koruma özelliği ile ambalaj olarak tercihi önemlidir.

Bu doğrultuda Oluklu Mukavva’nın araştırılmasını isteyerek  sürdürülebilir kalkınma yolunda sektörümüzün etkilerini anlamaya çalıştık. Yaşam Döngü Analiz Raporu’nda oluklu mukavvanın hammadde halinden, imalatı, kullanımı, bertaraf ve aradaki tüm sevkiyat aşamaları dâhil, yaşam süreleri boyunca yol açtığı etkileri değerlendirdik ve çıkan sonuçlar oluklu mukavvanın karşılaştırmalı olarak çevresel negatif etkilerinin oldukça az olduğunu ortaya koymaktadır. Sürdürülebilir bir dünya için sektör ve otoritelerin bu raporu çok iyi değerlendirmeleri ve iyileşme yolunda benimsemeleri gerekmektedir.”

Brika Sürdürülebilirlik Yönetici Ortak Gülin Yücel, ‘’Sürdürülebilirlik tüm dünyanın ortak sorunu olmakla birlikte, sektörlerin de verimli büyümesi, varlıklarını devam ettirebilmeleri için gereklidir. Çevrenin sürdürülebilirliğine saygılı malzemeler yaratmalı ve bunları yaşam döngüsü içerisinde kaybetmeden tekrar tekrar kullanabilmeliyiz. Oluklu mukavva hem çevresel hem ekonomik hem de çevresel boyutta sürdürülebilir kalkınma yolunda avantajlara sahiptir ve ötesinde önemli potansiyel oluşturmaktadır. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 12’inci (Sorumlu Üretim ve Tüketim), 8’inci (İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme) ve 15’inci (Karasal Yaşamı Koruma) doğrudan katkısı bulunmaktadır. Sektör özellikle hammaddelerinin temininde çevresel etkisini nötr yapmalı; döngüsel ekonomi prensiplerini uygulayarak mukayeseli avantajını beşikten-beşiğe  zincirine uzatmalıdır. Bu yolda Oluklu Mukavva Sektöründe tüm paydaşlar elini taşın altına koymalı ve hem bireysel hem kurum olarak bu bilinci oluşturmak için çalışmalıdır.

Raporu www.omud.org.tr adresinden isteyebilirsiniz.

OMÜD Hakkında

Oluklu Mukavva Üreticileri Derneği kısa adı ile OMÜD, 30 Eylül 1987 tarihinde ambalaj sektöründe ilk meslek kuruluşu olarak Türkiye oluklu mukavva sanayicilerini temsil etmek üzere kuruldu. OMÜD’ün kuruluş amacı; tüm ambalaj sektörünün üçte birini oluşturan oluklu mukavva ambalajının tanıtımını sağlayarak, kullanımını arttırmak, oluklu mukavvanın hijyenik, sürdürülebilir ve en çevre dostu ambalaj malzemesi olduğunu tanıtmak, üretim ve kullanımında standartlar oluşturup geliştirmek, ülkeler arası teknik bilgi ve deneyimlerin paylaşılmasını sağlamaktır. Dernek kuruluşundan iki yıl sonra 1989’da FEFCO’ya (Avrupa Oluklu Mukavva Sanayicileri Konfederasyonu) üye olarak kabul edilmiştir. 1996 yılında dernek isim değişikliğine giderek “Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği” ismini aldı. OMÜD’e 75 asıl ve 45 sempati üyesi kayıtlıdır. Asıl üyeler, toplam satışların % 75’ini gerçekleştiren 31 şirketi temsil etmektedir. Dernek, Ambalaj Dernekleri Federasyonu kurucu üyesidir. OMÜD üyeleri aynı zamanda; TOBB Ambalaj Meclisi ve Kâğıt Meclislerinin de üyesidir.

Yazar Hakkında /

info@brikasurdurulebilirlik.com

Sürdürülebilirlik yolculuğunuzda sizlere destek olmak için varız
X